Teknik İzleme

 

Firmamızın çalışma şekli; ilk aşamada mali müşavir ve gayrimenkul değerleme uzmanları ile ideal sözleşme şartlarını mülk sahiplerinin katılımı ile belirlemek, ardından hukukçular ve mühendisler vasıtasıyla her gayrimenkule özel sözleşme ve teknik şartname hazırlamak, son olarak da inşaatın başlangıcından bağımsız bölümlerin anahtar teslimine kadar mimarlar ve mühendisler tarafından kontrol etmek ve mülk sahiplerine sürekli durum bilgisi vermek şeklindedir.

 

İş Takip Çizelgesini Büyütmek için Üstüne Tıklayınız

 

Uzlaşması eksiksiz tamamlanan ve güvenilir bir şekilde sözleşme ve teknik şartnameleri imzalanan bir kentsel dönüşüm projesinin teknik takibinin yapılması bu konuda çok önemli bir başlıktır. Genelde teknik izleme işi yapı denetim firmalarının yaptığı denetim ile karıştırılıyor olsa dahi temel olarak kaba inşaat ve mühendislik kontrolü olan yapı denetim işi teknik izlemeden tamamen bağımsız bir konudur.

Yapı denetim mühendislik ve kaba inşaat malzemesi kontrolünü içerirken, teknik izleme mimari, ince inşaat kontrolü ve mali kontrolü içeren farklı bir disiplindir.

Yapı denetim ince inşaat kalitesi, inşaat sürelerine uyulup uyulmaması, işçilik vb. gibi konularda herhangibir kontrol mekanizması oluşturmazken teknik izleme bu konulardaki eksikliği kapatmayı amaçlayan bir hizmettir.

Teknik İzleme konusunda yapılacak işler aşağıda listelenmiştir.

  • İlgili taşınmaz üzerinde yapılacak inşaatın başlangıcından itibaren, sözleşme ve teknik şartnamelere uygunluğunun denetlenmesi, sözleşme ve teknik şartnamelere aykırı durumların tespit edilmesi halinde MÜLK SAHİPLERİNİN en kısa sürede bilgilendirilmesi.
  • Her ayın belirlenen bir gününde MÜLK SAHİPLERİ, YÜKLENİCİ, BERRA DANIŞMANLIK ve gerekli görülmesi halinde diğer ilgililerin de katılımlarıyla, eşgüdüm ve değerlendirme toplantılarının yapılaması.
  • İş programlarının izlenmesi, imalat ve tesisatların, iş ve hizmetlerin, sözleşme ve şartnamelere uygunluğunun tespit edilmesi, YÜKLENİCİ tarafından yapılacak hakkediş raporlarının gerekli görülen durumlarda kontrol edilmesi, işin yüzdesel olarak ilerleyişinin fiziksel kontrol destekli olarak belirlenmesi ve MÜLK SAHİPLERİNE raporlanması.
  • YÜKLENİCİ’NİN şantiye ve teknik – idari ofis de dahil olmak üzere, alt yükleniciler de dahil iş gücü verilerinin, resmi kayıtlar üzerinden incelenmesi, bu yolla işin ilerleyişiyle ilgili detay ve gelecek tahminlerini de içerecek raporların hazırlanması. Yüklenicinin inşaat ekiplerini farklı inşaatlara kaydırmak suretiyle işin gecikmesine sebebiyet vermesi halinde MÜLK SAHİPLERİ’NE gerekli uyarıların yapılması.
  • Düzenli ve düzensiz kontroller sonucu inşaat aşamalarının yerinde tespit edilmesi ve güncel durum hakkında MÜLK SAHİPLERİ ve tüm ortaklarının görsel ve yazılı belgelerle bilgilendirilmesi.
  • MÜLK SAHİPLERİ ve yüklenici arasında yapılacak sözleşmeye göre yapılan inşaatın tamamlanmasının ardında MÜLK SAHİPLERİ hissesine kalan tüm bağımsız bölümlerin tek tek mimari ve teknik açıdan kontrol edilmesi, bağımsız bölümlerde gerekli ölçümlerin yapılması ve her bağımsız bölüm için hazırlanacak kesin kabul raporlarının hak sahiplerine teslim edilmesi.

 

 

TEKNİK İZLEME İŞİ KAPSAMINDA KONTOL ALTLIĞI TEŞKİL EDECEK

ÖRNEK TEKNİK ŞARTNAME

 

BÖLÜM I: GENEL;

I.I. Rekreasyon Alanları ;

Gerekli rekreasyon alanları ve genel alanların çevre düzenlenmesi ve dinlenme alanları düzenlenmesi yapılacaktır.

I.II. Genel ve Bahçe Aydınlatmaları;

Projesine uygun; yollarda, yeşil alanlarda ve yaya yollarında genel aydınlatma uygulaması yapılacaktır.

I.III. Ortak Alan Hizmetleri;

I.III.A. Sports Center I.III.B. Su Spa

I.III.C. Bay ve Bayan Güzellik SalonuI.III.D. Mini Market  I.III.E. ClubI.III.F. Yürüyüş ve bisiklet alanı

I.III.G. Sinema Salonu I.III.Ğ. Otomasyon servisi I.III.H. Residence servis hizmetleri (Teknik ,temizlik,bakım & onarım) I.III.I. Fitness center I.III.İ. Kapalı yüzme havuzu I.III.J. Çocuk yüzme havuzu  I.III.K. Sauna I.III.L. Çocuk Oyun alanları I.III.M. Tenis kortu I.III.N. Basketbol sahası

I.III.O. Voleybol sahası I.III.Ö. Kamelyalar I.III.P. Sağlık ve ilk yardım odası  I.III.R. Toplantı ve konferans odası I.III.S. Mini Kafe I.III.T. Vitamin bar

I.IV. Otopaklar;

Her daireye daire büyüklüğüne göre,1 veya 2 araçlık kapalı otopark yeri verilecektir.

BÖLÜM II: YAPI GENEL;

II.I. Binalar betonarme karkas olacaktır.

II.II. Radye temel,  sistem ve konvansiyonel uygulama projesi detayına göre inşa edilecektir.

II.III. Bölme (iç) duvarlar ise; delikli tuğla, Ytong veya mimari projeye göre belirlenecek alçı pano gibi malzemelerden olacaktır.

II.IV. Temel yapımı esnasında doğacak kaymaların önüne geçilmesi için zemin çivisi, shutcrete, iksa, istinat duvarı,  gibi yerinde gerekli tüm tedbirler alınacaktır.

II.V. Zemin suyunun radye seviyesi altına alınması için gerekli drenajlar yapılacak ve izolasyon yapılarak radye temel sudan etkilenmeyecek bir duruma getirilecektir. izolasyon tam uygulanacaktır. Zemin oturmaları esnasında izolasyonun yırtılmaması için gerekli önlemler alınacaktır.

BÖLÜM III: CEPHE;

III.I. Dış cephe proje detayına göre mimarının öngördüğü şekilde yapılacaktır.

III.II. Dış Cepheler Isı yalıtımı, Su yalıtımı, Ses kesici özelliği en yüksek son teknoloji olacak olup proje detayına göre üretilecek ve 1. Sınıf cam giydirme cephe, Compozit Panel, Porselen, prekast v.b.  olarak uygulama yapılacaktır.

BÖLÜM IV: İÇ DOĞRAMALAR;

IV.I. Daire dış kapıları ahşap kaplama 1. Sınıf çelik kapı olacaktır.

IV.II. Daire iç kapıları içi ahşap presli kontra plak kenarları masif olacak ve 1. sınıf papel ahşap kaplama veya mdf kaplamalı lake olarak imal edilecektir

BÖLÜM V: DÖŞEME, İÇ DUVAR ve TAVAN KAPLAMALARI;

V.I. Giriş Holü ve Koridorlar

V.I.I. Döşemeler : Yerli veya ithal lamine veya laminat parke

V.I.II. Duvarlar : Alçı sıva üzeri su bazlı saten boya

V.I.III. Tavanlar : Alçı sıva üzeri su bazlı boya + gereken yerlerde alçıpan asma tavan

V.I.IV. Dolaplar :Laminat, lake veya ahşap kaplamalı portmanto

V.II. Salon;

V.II.I. Döşemeler: Yerli veya ithal lamine veya laminat parke

V.II.II. Duvarlar : Alçı sıva üzeri su bazlı boya

V.II.III. Tavanlar : Alçı sıva üzeri su bazlı boya

V.II.IV. Klimalar :  Klima tesisatı yapılarak hazır halde teslim edilecektir.

V.III. Yatak Odaları;

V.III.I. Döşemeler : Yerli veya ithal laminat parke

V.III.II. Duvarlar : Alçı sıva üzerine su bazlı boya

V.III.III. Tavanlar : Alçı sıva üzeri su bazlı boya

V.III.IV. Klimalar :Klima tesisatı yapılarak hazır halde teslim edilecektir.

V.IV. Mutfaklar;

V.IV.I. Döşemeler : 1. Sınıf Vitra, Çanakkale Seramik, Seranit veya muadili veya laminat parke

V.IV.II. Duvarlar : Alçı üzeri su bazlı boya tezgah arası laminat panel veya mimari proje uygulama detayına göre yapılacaktır

V.IV.III. Tavanlar : Alçı sıva üzeri su bazlı boya

V.IV.IV. Dolaplar : İNTEMA, LİNEADECOR, EURODEKOR marka ahşap kaplamalı ve cilalı olacaktır.

V.IV.V. Armatür : 1.Sınıf yerli veya Avrupa ithal  Artema, Hans Grohe, Grohe, ECA, Newarc  veya muadili olacaktır.

V.IV.VI. Beyaz eşya : Tüm dairelerde;  Ankastre bulaşık makinesi,  Ankastre ocak,  Ankastre fırın,  Karbon filtreli davlumbaz montajı yapılmış olarak müşteriye teslim edilecektir.  (Siemens, Bosch, Franke veya muadili ) ankastre olarak verilecektir. Eviye : 1,5 gözlü paslanmaz Teka veya Franke marka çelik eviye.

V.V. Banyo

V.V.I. Döşemeler : 1. Sınıf Vitra, Çanakkale veya muadili veya ithal seramik

V.V.II. Duvarlar : 1.sınıf Vitra, Çanakkale veya muadili veya ithal seramikten kısmi seramik ve vinil duvar kağıdı

V.V.III. Tavanlar : Alçıpan asma tavan

V.V.IV. Armatür : 1.Sınıf yerli veya Avrupa ithal  Artema, Hans Grohe, Grohe, ECA, Newarc veya muadili  olacaktır.

V.V.V. Vitrifiye : 1. sınıf DURAVİT,VİTRA,ROKA-KALE veya muadil

V.V.VI. Dolaplar : Laminat, lake veya ahşap v.b.banyo dolabı

V.V.VII. Duş tekneleri : Seramik duş mahalleri+duşakabin

V.VI. Binalarda ortak mahaller;

Merdivenler ana giriş ve dış merdivenler doğal granit, granit seramik veya muadili  kaplama mimari uygulama proje detayına göre  seçilecektir. . Merdiven ve merdiven sahanlıkları granit, granit seramik veya muadili kaplama olacaktır. Kat holleri 1. Sınıf granit, granit seramik v.b. kaplama olacaktır.

BÖLÜM VI: PİS, SOĞUK VE SICAK TESİSATLARI;

VI.I. Soğuk ve Sıcak Su Tesisatı;Sıcak ve soğuk su tesisatı ana hatları PPRC veya kılıflı boru bazlı tesisat  boru ve fittingleri kullanılarak yapılacaktır.  Gerek sıcak su gerekse soğuk su boruları PİMAŞ, FIRAT, VESBO, marka boru kullanılacaktır.

VI.II. Sıcak su tesisatı daire içinde birbiri ile irtibatlı olarak dairedeki mutfak ve banyolarda kullanılmak üzere tertiplenecektir.

VI.III. Pis su tesisatında PİMAŞ, FIRAT, VESBO PVC boru ve fitingleri kullanılacaktır.

VI.IV. Pissu Tesisatı; Altyapı tesisatı projesine göre uygulama detayı yapılacak, havalandırmaları dış ortam ile irtibatlandırılacaktır ve uygulanacak Pissu sistemi ile yağmur suyu sistemi ayrı rögarlara toplanacaktır.

VI.V. Tazyikli su WILO marka hidrofor kullanılacaktır.

VI.VI. Kesinti durumunda daire başına 400 Lt. su kapasitesi bulunan bir depo binanın bodrum katının herhangi bir yerinde hazır su deposu yapılacaktır.

VI.VII. Yağmur inişleri pik borudan veya kalın etli PVC borudan yapılacaktır.

VI.VIII. Digital Adresli Yangın Alarm Sistemi; Yüksek bina mevzuatı ve yangın yönetmenliğine göre , gerekli teknik proje detaylarına göre uygulama yapılacaktır.

VI.IX. Kat holleri ve banyolarda tüm sistemler, şaftlarda toplanarak düşey sirkülasyon ile sağlanacaktır.

BÖLÜM VII: ISITMA SİSTEMİ (TESİSATI) SES YALITIMI;

Her dairenin ısıtması, merkezi sistemle sağlanacaktır. Kullanmaya hazır olarak teslim edilecektir yada Binanın ısıtılmasında doğalgaz yakıtlı BUDERUS/DEMİRDÖKÜM/VAILLANT kombi,

Dairelerde ALURAD/RADYAL/RISA marka alüminyum radyatörler kullanılacaktır.

Banyolarda ALURAD/RADYAL/RISA marka havlupan radyatörler kullanılacaktır

Katların dış hava ile teması olan kısımlarında ısı yalıtımı yapılacaktır. Binaların dış kısım cephelerinde taş, seramik ve(ya) ahşap kullanımına bakılmaksızın teknik olarak uygun izolasyon yapılacaktır. Kaplama malzemesinin olmadığı yerlerde XPS veya EPS ürünleri ile mantolama ve ısı izolasyonu sağlanacaktır.

Çatı içindeki gerekli alanlarda da taş yünü ile ısı yalıtımı sağlanacaktır.

Pencerelerde ısı yalıtım özellikli (4+16+4) Şişecam çift camlarla ısı ve ses yalıtımı sağlanacaktır.

BÖLÜM VIII: ELEKTRİK ;

VIII.I. Elektrik tesisatında TSE belgeli malzemeler kullanılacaktır.

VIII. II. Elektrik enerjisi trifaze olarak dairelere verilecek ve fazlar dengeli olarak daire içinde taksim edilecektir.

VIII.II. Aydınlatma Tesisatı; Tesisat genel olarak sıva altı PVC boru içinden TSE standartlarına uygun olacaktır.  Ana pano elektrik çarpmalarına karşı korumalı olacaktır. Priz ve anahtarlar yeterli sayıda 1.sınıf  ve TSE belgeli olacaktır.

VIII.III. Topraklama Tesisatı; Tüm binalarda topraklama tesisatı yapılacaktır.

VIII.IV. Aydınlatma ve priz sortileri birbirleri ile irtibatlandırılmayacaktır.

VIII:V. Binanın uygun bir yerinde, bina asansörleri, otopark ve ortak yerlerin aydınlatılması, hidrofor, görüntülü diafon tesisatı sistemlerinin enerji ihtiyacına cevap verecek güçte, elektrik kesildiğinde otomatik devreye giren TEKSAN veya AKSA marka jeneratör tesis edilecektir.

VIII.VI Jeneratör odasının duvarlarına ses yalıtımı yapılacaktır.

VIII.VII. Daire tablolarında; SIEMENS, SCHNEIDER otomatik sigorta kullanılacaktır.

VIII.VIII. Ana tabloda her daire için kaçak akım rölesi kullanılacaktır.

VIII.IX. Tüm mekanlarda en az 10 m2’ ye ve her birime asgari 3 priz hesabı ile tesis edilecektir.

VIII.X. Elektrik priz ve lamba anahtarları LEGRAND, VİKO, SCHNEIDER marka olacaktır. Birden fazla olanlar tek çerçevede toplanacaktır.

VIII.IV. Telefon Tesisatı; Her dairede 4 harici telefon hattı için altyapı kurulacaktır. Daire içinde, yeteri sayıda telefon, data ve TV prizi konulacaktır.

VIII.V. Renkli görüntülü İnterkom Sistemi; Daireler monitör üzerinden güvenliği direkt olarak arayabilecek, Misafirler güvenlik üzerinden daire ile görüşebileceklerdir. Acil durumlarda asansör kabinlerinden güvenlik aranabilecektir.

VIII.VI. Paratoner; Projesine uygun koruma çaplı sadece elektrostatik alan değişimi prensibi  ile çalışan çift etkili erken akış uyarılı veya piezo elektrik kristali iyonizasyon kaynak başlıklı aktif yakalama uçlu.  LCIE belgesine haiz olacaktır.

VIII.VIII. Network Sistemi; Tüm odalarda daire içi network sistemi ve internet altyapısı kurulacaktır.

VIII.IX. Dijital Paket Yayın Altyapısında Merkezi Uydu Anten Sistemi digital TV ve/veya kablolu TV izlenebilecektir.

Özel dijital yayın kanallarına abone olunarak, priz ile TV arasında decoder bağlanarak ilave TV kanalları izlenebilecektir.

VIII.X. Jeneratör;  Tüm ortak mahallerde kesintisiz enerji sağlanacaktır.

VIII.XI. Asansörler; Bloklara gerekli miktarda (insan ve yük) TSE standartlarına uygun KONE, SCHILDER, OTİS veya ThyssenKrupp marka asansör temini ve montajı yapılacaktır.

Kapalı otoparklardan bloklara asansörler ve merdivenler yardımıyla ulaşım sağlanacaktır.

BÖLÜM IX: YANGIN TESİSATI;

IX.I. Gerekli büyüklükte bir yangın suyu deposu kurulacaktır. Kullanma suyu deposu ile bağlantılı olacak ancak şebeke suyunun kesilmesi durumunda iki depo arasında olan bağlantı kesilecek ve yangın suyu deposundaki su seviyesinin düşmesine izin verilmeyecektir.

IX.II. Bina zonlamasına göre iki ya da üç adet yangın pompası yedekleri ile birlikte kurulacaktır. Yangın pompaları kaliteli TSE, CE belgeli olacaktır. Yangın tesisatı projeleri ve kullanılacak malzemeler İtfaiye’nin şartnamesine de uygun olacaktır.

BÖLÜM X: BETON;

X.I. Yapı bölümleri için projenin öngördüğü maximum beton sınıfları kullanılacaktır.

X.II. Her döküm esnasında üç ayrı mikserden üç ayrı numune alınacak, bu numunelerden biri şantiye sahasında uygun bir yerde, diğeri dökülen tabliye üzerinde kalacak, en son numune 7. gün kırımı için laboratuara gönderilecektir.

BÖLÜM XI: DEMİR;

ST III a sınıfı çubuk inşaat çeliği kullanılacaktır. Firkete ve halka demirlerin hiçbir surette şantiye sahasına girmesine izin verilmeyecektir.

BÖLÜM XII: SON MADDE;

Dairelerde kullanılacak her türlü malzeme; mutfak ve banyo dolapları, doğrama ve kapılar ve tüm diğer malzemeler 1.sınıf olarak mimarı uygulama projesi ve içi mimarı proje detayına göre yapılacaktır.

 

© Berra Danışmanlık – Bağımsız Kentsel Dönüşüm Destek Hizmetleri – 2015